top of page

Lindra ryggsmärta med EMS-träning


Upplever du smärta i nedre delen av ryggen? Du är inte ensam! Ryggsmärta är en vanlig åkomma som drabbar 70 % av befolkningen någon gång under livet. Det kan orsakas av många olika faktorer, såsom diskbråck, muskelspasmer, inflammation eller njurproblem. EMS-träning, eller elektrisk muskelstimulering, kan vara en effektiv lösning för att lindra denna smärta. Här är en djupgående titt på hur EMS-träning kan hjälpa dig att lindra ryggsmärta och förbättra din livskvalitet.


Vanlig ryggsmärta

Ryggsmärta kan bero på en mängd olika faktorer och kan variera i intensitet och varaktighet. Några vanliga orsaker inkluderar:

 • Diskbråck När en av de geléliknande skivorna mellan ryggkotorna pressas ut och trycker på nerverna.

 • Muskelspasmer Ofrivilliga muskelkontraktioner som kan orsaka smärta och stelhet.

 • Inflammation Svullnad och irritation i ryggmuskler eller leder.

 • Njurproblem Smärta kan ibland stråla från njurarna till nedre delen av ryggen.

Behandlingarna för ryggsmärta varierar mycket och deras effektivitet beror på den underliggande orsaken till smärtan. Traditionella behandlingsmetoder inkluderar medicinering, fysioterapi, kirurgi och livsstilsförändringar. Men en innovativ träningsmetod, EMS-träning, har visat sig vara effektiv för att lindra ryggsmärta.

Kan EMS-träning hjälpa?

Ja, EMS-träning kan hjälpa, och vi har hjälpt många med exempelvis diskbråck att slippa smärta i ryggen. EMS står för elektrisk muskelstimulering, en teknik som använder elektriska impulser för att stimulera musklerna. Detta kan lindra smärta både på kort och lång sikt beroende på problemet. EMS-träning liknar funktionerna hos TENS-enheter (Transkutan Elektrisk Nervstimulering), som också används för smärtlindring.

EMS för smärtlindring och återhämtning

 • Låg frekvens och låg pulsbredd: Används för att slappna av musklerna, rensa ut mjölksyra och öka blodflödet.

 • Hög frekvens och hög pulsbredd: Används med kort varaktighet för att lugna nervsystemet och lindra smärta.

EMS-träning är särskilt effektiv för att behandla muskulära orsaker till ryggsmärta genom att stärka musklerna runt ryggraden och förbättra deras funktion.

Forskning om EMS och ryggsmärta

Forskning har visat att EMS-träning kan vara en effektiv metod för att lindra ryggsmärta och förbättra muskelstyrka. En studie publicerad i "Journal of Strength and Conditioning Research" undersökte effekterna av helkropps elektromyostimulation (WB-EMS) på kronisk ospecifik ryggsmärta.

 

Deltagare: 28 personer med ospecifik ryggsmärta, i åldrarna 40 till 70 år.

Metod Deltagarna delades in i två grupper: en kontrollgrupp och en EMS-grupp. Kontrollgruppen fortsatte med sin vanliga livsstil, medan EMS-gruppen tränade en gång i veckan (1x25 min/vecka) i 12 veckor.

Resultat

Minskad smärta EMS-gruppen rapporterade en signifikant minskning av ryggsmärta jämfört med kontrollgruppen. Ökad styrka EMS-gruppen visade en ökning i bålstyrka med 14 % till 18 % för utsträckning och 15 % till 17 % för böjning, medan kontrollgruppen inte visade någon förändring.

Vad vi kan lära oss av studien

 1. Ökad styrka och minskad smärta EMS-träningen resulterade i betydande ökningar i styrka och minskningar i smärta, även utan specifika inställningar för smärtlindring.

 2. Effektiv träning EMS-gruppen hade bättre resultat än kontrollgruppen, vilket visar att aktiv träning är mer effektiv än ingen träning alls. Det skulle dock vara värdefullt att jämföra EMS med traditionell träning för ytterligare insikter.

 3. Behov av mer forskning Trots lovande resultat behövs mer forskning för att utforska hur EMS kan integreras med andra behandlingsmetoder för maximal smärtlindring och muskelåterhämtning.

Ytterligare forskning och evidens

Flera andra studier stöder också EMS-träningens effektivitet för att lindra ryggsmärta och förbättra muskelstyrka. Här är några exempel:

 • En studie publicerad i "European Journal of Applied Physiology" visade att EMS-träning kan förbättra muskelstyrka och uthållighet hos personer med kronisk ryggsmärta.

 • En annan studie i "Clinical Rehabilitation" visade att EMS-träning kan vara lika effektiv som konventionell styrketräning för att förbättra muskelstyrka och funktion hos personer med ryggsmärta.

Dessa studier visar att EMS-träning är en vetenskapligt bevisad metod för att behandla ryggsmärta och förbättra muskelstyrka.

Klientberättelser och positiva erfarenheter

Många av våra klienter har delat med sig av sina positiva upplevelser av EMS-träning. Bara häromdagen berättade en klient att hennes ischiassmärta försvann helt efter en EMS-session. Detta är en vanlig berättelse vi hör från våra klienter.

Att höra om verkliga människors erfarenheter kan vara en stark motivationsfaktor för att prova EMS-träning själv. Dessa personliga berättelser förstärker de vetenskapliga bevisen och visar på de konkreta fördelarna med EMS-träning.

Praktiska fördelar med EMS-träning

Utöver smärtlindring och muskelstyrka erbjuder EMS-träning flera andra praktiska fördelar:

 • Tidsbesparande Ett EMS-pass på 25 minuter kan motsvara flera timmars traditionell träning.

 • Skonsam träning EMS-träning minskar risken för skador jämfört med traditionell styrketräning eftersom det inte kräver tunga vikter eller intensiva rörelser.

 • Flexibilitet EMS-träning kan enkelt anpassas efter individuella behov och mål, oavsett om du vill öka muskelmassan, förbättra uthålligheten eller minska kroppsfettet.

Sammanfattning

EMS-träning kan vara ett effektivt verktyg för att hantera ryggsmärta och förbättra bålstyrkan. Forskning visar att EMS-träning en gång i veckan kan minska ryggsmärta och öka styrkan i bålens muskler, särskilt för personer mellan 40 och 70 år. Denna träningsform erbjuder också flera praktiska fördelar som tidsbesparing, skonsam träning och anpassningsbarhet.

Prova EMS-träning

Varför inte prova EMS-träning själv och uppleva skillnaden? Med sin förmåga att effektivt lindra smärta och stärka musklerna kan EMS-träning vara steget mot en smärtfri och starkare rygg. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren träningsentusiast, kan EMS erbjuda en kraftfull boost till din träningsresa och förbättra din livskvalitet.

 

8 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page