top of page

En kostguide för WB-EMS träning


Elektrisk muskelstimulering kan göra underverk för din kropp, och när du kombinerar det med rätt matstöd kan du lyfta dina resultat till nya höjder. I denna guide utforskar vi hur mat och WB-EMS samarbetar och ger insikter, tips och praktiska råd för att maximera dina träningsmål.


Innan vi dyker in i specifika koststrategier är det viktigt att förstå hur proteiner, kolhydrater och fetter spelar olika roller för att stödja musklernas funktion och återhämtning under WB-EMS.

1. Proteiner – Byggstenarna Proteiner är viktiga för muskeluppbyggnad och reparation. Under WB-EMS stimuleras muskelfibrerna intensivt, vilket orsakar små skador som behöver repareras. Genom att äta tillräckligt med protein får du de aminosyror som behövs för att bygga och reparera muskler. Magra proteinkällor som kyckling, fisk, tofu, bönor och mejeriprodukter är bra alternativ. Sikta på att få i dig mellan 1,5 till 2,5 gram protein per kg kroppsvikt varje dag, beroende på dina träningsmål. Är du kvinna och är i/passerat klimakteriet är detta extra viktigt då muskelnedbrytningen efter klimakteriet är extrem hög.

2. Kolhydrater – Bränsle för energisk träning Kolhydrater är kroppens främsta energikälla under högintensiva träningspass som WB-EMS. Genom att äta komplexa kolhydrater före din träning säkerställer du en jämn tillförsel av energi, vilket hjälper dig att hålla intensiteten uppe under hela passet. Välj fullkorn, frukt, grönsaker och baljväxter för att få i dig en stabil mängd glukos, kroppens föredragna bränsle.

3. Fetter – Energi för långvarig prestanda Fetter är också viktiga för långvarig energi och för absorptionen av viktiga fettlösliga vitaminer. Inkludera hälsosamma fettkällor som avokado, nötter, frön och olivolja i din kost. Sträva efter en balanserad konsumtion av både mättade och omättade fetter för att stödja din övergripande hälsa.

4. Vätskeintag – En viktig del Även om vatten inte är ett näringsämne är rätt vätskeintag avgörande för att lyckas med dina WB-EMS-träningar. Elektrolytbalansen och vätskenivåerna påverkar direkt musklernas funktion och återhämtning. Se till att dricka tillräckligt med vatten under hela dagen, speciellt före, under och efter din träning.

Före-träning: Att optimera din kost före WB-EMS kan påverka din prestation positivt. Tänk på att äta en balanserad måltid eller mellanmål cirka 1-2 timmar före din träning. Inkludera komplexa kolhydrater för energi, magra proteiner för muskelfunktion och en lagom mängd hälsosamma fetter.

Efter-träningsåterhämtning: När du är klar med din träning är det viktigt att ge dina muskler rätt näring för att återhämta sig.

Proteinintag efter träning Efter en WB-EMS-session är dina muskler redo för återhämtning och återuppbyggnad. Se till att äta en måltid eller ett mellanmål rikt på protein för att kickstarta reparationsprocessen. Proteinshakes, magert kött eller växtbaserade proteinkällor är bra alternativ.
Tillskott Vi inkluderar också denna del på grund av det stora intresset för kosttillskott. Vi rekommenderar att du försöker täcka dina näringsbehov med mat först och främst och använder tillskott endast vid behov. Till exempel kan en proteinshake vara ett enklare sätt att få i sig 30-60 gram protein, istället för att lägga till ytterligare mat.

BCAA (grenade aminosyror) BCAA är kända för sina muskelbyggande egenskaper och kan stödja proteinsyntesen samt minska muskelvärk efter träning.

Kreatin Kreatin är ett vanligt kosttillskott inom fitness som kan öka muskelstyrka och massa. Det förbättrar prestandan under korta intensiva aktiviteter som WB-EMS genom att öka produktionen av ATP, vilket ger bättre styrka och uthållighet. Kreatin kan också minska muskelskador och inflammation, vilket kan lindra muskelvärk efter träning. Innan du börjar använda kreatin, rådgör med en vårdgivare för att säkerställa att det är rätt för dig.

Omega-3 fettsyror Omega-3 fettsyror är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska muskelvärk och inflammation efter WB-EMS. Inkludera fisk, linfrön och valnötter i din kost för att få i dig dessa nyttiga fetter.

Anpassa måltidsplaner till dina mål: Alla har olika näringsbehov, så överväg att konsultera oss för att skapa en personlig måltidsplan som stödjer dina fitnessmål och WB-EMS-träning.

Individuella skillnader Kom ihåg att näringsbehoven varierar beroende på ålder, kön och ämnesomsättning. Anpassa din kost efter dina unika behov för bästa resultat.

När du ger dig in i WB-EMS-träningen, se på näring som din starkaste allierade för att nå dina fitnessmål. Genom att förstå hur proteiner, kolhydrater, fetter och tillskott spelar ihop, samt optimera din kost före och efter träningen, kan du maximera fördelarna med WB-EMS. Kom ihåg att en helhetssyn som tar hänsyn till dina individuella behov är nyckeln till hållbara resultat. Ladda upp din näring, förstärk dina träningspass och se dina framsteg, eller gains som gym-entusiaster säger, nå nya höjder!

12 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page