top of page

Vad frekvens betyder för WB-EMSHelkropps-elektriskmuskelstimulering (WB-EMS) är en kraftfull träningsmetod som använder elektriska impulser för att aktivera muskler över hela kroppen. En av de viktigaste parametrarna vi kan kontrollera under en WB-EMS-träning är frekvensen, vilket spelar en avgörande roll för träningens effektivitet.


Förstå frekvens i WB-EMS

Frekvensen avser hastigheten med vilken elektriska impulser levereras till musklerna. Mätt i Hertz (Hz) bestämmer frekvensen hur många gånger per sekund musklerna får elektrisk stimulering. Det är viktigt att notera att frekvensen av impulser inte motsvarar antalet muskelkontraktioner.

Hur WB-EMS fungerar

WB-EMS bygger på principen elektrisk muskelstimulering (EMS), som använder elektriska impulser för att inducera muskelkontraktioner. Dessa impulser imiterar de naturliga signalerna som skickas av nervsystemet under fysisk träning. Enheten genererar dessa impulser och levererar dem till stora muskelgrupper via elektroder placerade på områden som quadriceps, latissimus dorsi, pectoralis major, biceps, triceps, glutes, hamstrings, nedre ryggen mm.

Frekvensinställningar i WB-EMS

I WB-EMS varierar frekvensinställningarna vanligtvis från några Hz till flera tiotals Hz. Vanliga frekvenser som används i sessioner varierar från 5 Hz till 100 Hz, var och en riktar sig mot olika typer av muskelfibrer och framkallar varierande grad av muskelkontraktion.

Muskelfibertyper och frekvens

Muskler består av långsamma muskelfibrer (Typ I) och snabba muskelfibrer (Typ II). Långsamma muskelfibrer är motståndskraftiga mot trötthet och lämpliga för uthållighet, medan snabba muskelfibrer ansvarar för explosiva rörelser och tröttnar snabbare.

  • Låga frekvenser (5-30 Hz) Riktar sig främst mot långsamma muskelfibrer, främjar uthållighet och metabol anpassning. Idealiskt för längre sessioner som syftar till att förbättra uthållighet och fettmetabolism.

  • Medelhöga frekvenser (30-50 Hz) Aktiverar både långsamma och snabba muskelfibrer, vilket balanserar uthållighet och styrketräningseffekter. Lämplig för allmän fitness.

  • Höga frekvenser (50-100 Hz) Riktar sig mot snabba muskelfibrer, framkallar starka kontraktioner och främjar styrka och kraftutveckling. Används för korta, högintensiva sessioner som syftar till att bygga muskelmassa och styrka.

Observera att även vid högre frekvenser kommer långsamma muskelfibrer att stimuleras.

 

Tetanic kontraktion

Vid cirka 20+ Hz går muskeln in i ett tillstånd som kallas tetanic kontraktion, där stimulansfrekvensen är så hög att muskeln inte har tid att slappna av och förblir kontraherad. Påståenden om att WB-EMS producerar 85 kontraktioner per sekund vid 85 Hz är således felaktiga.

Individuella variationer i frekvens

Den optimala frekvensen för WB-EMS varierar mellan individer baserat på faktorer som konditionsnivå, träningsmål, muskelfibersammansättning och tolerans mot elektrisk stimulering. Frekvensinställningarna justeras för att möta individuella behov och svar.

Programmering av WB-EMS sessioner

WB-EMS-sessioner inkluderar vanligtvis en blandning av olika frekvensinställningar, pulsbredder och intensiteter för att effektivt rikta in sig på specifika muskelgrupper och träningsmål. Varaktigheten och intensiteten på sessionerna anpassas också efter individens konditionsnivå och mål.

Sammanfattning

Frekvens är en kritisk faktor i WB-EMS-träning, som bestämmer typen och intensiteten av muskelkontraktioner under sessionen. Genom att justera frekvensinställningarna kan vi skräddarsy träningsprogrammet för att uppnå specifika fitnessmål, oavsett om det handlar om att förbättra uthållighet, styrka, muskelmassa eller allmän kondition. WB-EMS erbjuder ett mångsidigt och effektivt sätt att förbättra din fysiska kondition genom exakt kontroll av elektrisk muskelstimulering.

 

21 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page