top of page

Pulsdjup och dess betydelse för WB-EMS


Låt oss avmystifiera lite av EMS tekniken och gå igenom några viktiga begrepp: kronaxi och pulsdjup.


Kronaxi och pulsdjup

 • Kronaxi representerar den minimala varaktigheten av en elektrisk impuls som krävs för att framkalla en respons från muskel- eller nervvävnader. Den säkerställer effektiv och bekväm muskelaktivering under WB-EMS.

 • Pulsdjup, även känd som pulsvaraktighet, avser varaktigheten av den elektriska impulsen som levereras under WB-EMS. Den påverkar djupet av muskelaktiveringen, där kortare pulsbredd riktar sig mot ytliga muskler och längre pulsbredd når djupare muskellager.

Vissa tillverkare använder termen kronaxi medan andra använder pulsdjup som en av de viktigaste inställningarna för WB-EMS, tillsammans med frekvens och arbetscykel. Även om de är relaterade, representerar de olika aspekter av elektrisk stimulering.

Exempel på pulsdjupinställningar

 • Låg (50-200 μs) Svag, ytlig kontraktion som känns mindre intensiv och mindre benägen att "överflöda". Bra för mindre muskelgrupper.

 • Medium (200-350 μs) Starkare kontraktion som rekryterar fler motoriska fibrer men kan börja "överflöda" i mindre muskler. Denna måttliga pulsbredd är lämplig för att rikta in sig på mellandjupa muskellager, vilket balanserar ytlig och djup muskelengagemang. Vi använder ofta detta för uppvärmning.

 • Hög (350-500 μs) Kraftfull kontraktion som känns djupare och mer intensiv. Bra för större muskelgrupper. En längre pulsbredd penetrerar djupa muskelstrukturer, främjar styrka, stabilitet och funktionella rörelsemönster. Den gynnar muskelgrupper som kräver större aktiveringsdjup, som gluteus maximus (rumpan) eller erector spinae (stora, raka ryggmuskeln).

Standard i forskning

Den standard pulsdjupet som används i många WB-EMS-studier är 350 μs och 85 Hz för träningsdelen. Nyare enheter tillåter olika pulsdjup per muskelgrupp, så vi kommer förmodligen att se mer precisa inställningar i framtida forskning.


Förhållandet mellan frekvens och pulsdjup: målet är full tetanic muskelkontraktion

Föreställ dig att du vill göra en pull-up. Du är för närvarande inte tillräckligt stark för att lyfta din vikt. Du har några alternativ:

 1. Öka din styrka för att lyfta din nuvarande vikt.

 2. Minska din vikt så att din styrka har mindre att lyfta.

 3. Öka din styrka och minska din vikt för att snabbare klara av en pull-up.

I denna analogi motsvarar att utföra en pull-up att uppnå full tetanic muskelkontraktion.

 1. Hög frekvens – låg pulsbredd ger en tetanic kontraktion, men den kommer inte att vara särskilt djup.

 2. Låg frekvens – hög pulsbredd ger en tetanic kontraktion, men den kommer inte att vara särskilt intensiv.

 3. Hög frekvens – hög pulsbredd ger en intensiv och djup muskelkontraktion.

Målet med detta inlägg är att avmystifiera koncepten kring WB-EMS för att göra förståelsen av denna teknik mer tillgänglig för allmänheten.

 

9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page